Правила

Правила међународног фото-конкура OrthPhoto Awards

1. Циљеви Такмичење је организовано како би с представила различитост и лепота Православља. Кроз овај конкурс, чија круна ће бити штампани албум и изложба, желимо да представимо живот Православне цркве широј јавности.
Одржавање овог конкурса служиће у славу Божију и ојачаће и даље развијати братске односе међу свим Православним црквама. Конкурс ће продубити знање о Православљу уопште, као и о животу и раду Православне цркве.

2. Организатори OrthPhoto Awards је пројекат компаније Orthnet, власника OrthPhoto Awards.net.

3. Партнери Партнери су црквене организације које помажу у организацији и промоцији конкурса и које спонзоришу награде за победничке фотографије. Партнерска организација ће имати користи од објављивања њеног логотипа на промотивним материјалима и на веб-страницама. Партнери ће добити право да материјале предате на конкурс користе у некомерцијалне сврхе.

4. Спонзори Спонзори су они појединци, организације или институције који спонзоришу награде за конкурс. Спонзори ће имати користи од објављивања њиховог логотипа на промотивним материјалима и на веб-страници.

5. Термин Такмичење почиње 02.05.2021. године и завршава се 08.07.2021. године. Организатори задржавају право да, уколико то сматрају прикладним, продуже трајање такмичења.

6. Правила пријављивања 6.1 Конкурс је отворен за све професионалне фотографе и фотографе аматере из целог света. Учешће на такмичењу је бесплатно.
6.2 Биће прихваћене само фотографије које приказују богомоље које припадају међусобно признатим канонским Источним Православним црквама.
6.3 Оне фотографије које би могле да представљају, изазову или подстакну напетости биће аутоматски одбачене.
6.4 Учесници могу да предају највише 3 фотографије у свакој категорији и од 5 до 10 фотографија у једној серији за категорију Приче.
6.5 Квалитет и величина фотографије треба да буду: не мање од 3000 пиксела било ширине, било висине (најбоље је послати оригиналну датотеку). Максимална величина фотографије не може бити већа од 20МB.
6.6 Фотографије морају бити послате у jpeg, png или tiff формату. Стандардна палета боја за процес жирирања је sRGB.
6.7 Слике треба слати у највишем квалитету с обзиром на величину датотеке, бит дубину (bit depth) и резолуцију.
6.8 Фотографије је потребно доставити заједно са обрасцем за учешће и са насловом фотографије, подацима о аутору (име, адреса и број телефона) и годином када је фотографија снимљена. Образац за учешће доступан је за преузимање на страници конкурса: www.awards.orthphoto.net
6.9 Учесницима је дозвољено да користе постпродукцијске технике као што су кроповање или употреба филтера за побољшање квалитета фотографије.
6.10 Ако такмичар преда више фотографија од дозвољеног ограничења, биће прихваћене само оне фотографије које су последње отпремљене.
6.11 Учесници млађи од 18 година требају да имају дозволу родитеља или старатеља. Слањем фотографија на конкурс корисник потврђује да је добио дозволу родитеља или законског старатеља.
6.12 Пријавом за ово такмичење учесници прихватају сва објављена правила и слажу се да ће их се придржавати.
6.13 Учесници такмичења дају дозволу за пренос својих личних података од стране организатора у сврху конкурса. Orthnet се строго придржава свих закона који се тичу сигурности личних података.

Постоје два начина слања фотографија за конкурс: 1. постављањем на OrthPhoto страницу; 2. слањем ваших фотографија на awards@orthphoto.net
Приликом слања путем е-поште, приложите следеће обрасце за учешће: појединачне фотографије , приче. Ако је ваша пријава већа од 20 МБ, користите систем за пренос датотека као што су wetransfer, google drive, dropbox, итд.
Да бисте фотографије послали путем веб-странице OrthPhoto, мораћете да се пријавите на http://www.orthphoto.net/, потом отпремите (upload) или изаберете фотографију са свог профила и користите посебан образац испод слика које сте већ отпремили/изабрали.

7. Категорије Очекујемо фотографије у следећим категоријама:
Места (архитектура, манастири, цркве, гробља, пејзаж итд.)
Људи (портрети свештенство и световњаци/лаици итд.)
Репортажа (новинарство, црквени догађаји, ходочашћа, славља, улична фотографија итд.)
Детаљи (иконе, фреске, мозаици, крстови, гробнице итд.)

Посебне категорије (само у овом издању конкурса)
Из архиве (фотографије снимљене пре 2000. године)
Covid (утицај пандемије на црквени живот)
Приче (између 5 и 10 фотографија у серији )

8. Ауторска права 8.1 Учесник мора поседује и потврди да има сва права на достављене фотографије; они који крше или нарушавају ауторска права или лиценце друге особе немају право да учествују у такмичењу. Фотографије не смеју да садрже било какав незаконит, претећи, лажан, обмањујући, увредљив, узнемирујући, погрдан, клеветнички, вулгаран, непристојан, скандалозан или запаљиви садржај.
8.2 Учешћем на конкурсу не преноси се власништво над правима за достављене фотографије већ представља доделу дозволе организатору и партнерима како је предвиђено правилима. Пријавом на конкурс учесници дају организаторима (OrthPhoto.net) право да објављују њихове фотографије у издањима организатора повезаним са конкурсом (албуми, календари, фото-кастови и изложбе).
За јубиларни албум „Боје православне цркве“, који ће објавити Издавачка служба Православне цркве у Пољској, биће изабрано 200 фотографија. Аутори чије су фотографије буду изабране и уврштене у албум добиће бесплатну копију новог албума.
8.3 За било коју другу употребу фотографија потребно је одобрење учесника.

9. Жири и поступак оцењивања 9.1 Жири такмичења је међународни и састоји се од 21-ог члана са свих континената.
9.2 О наградама ће се одлучивати током онлајн састанка жирија и резултат ће бити обзнањен током церемоније доделе награда, која ће бити емитована на интернету.
9.3 Одлуке судија су коначне.

10. Награде на конкурсу * На конкурсу ће бити додељене следеће награде::
Grand Prix: (изабрана из свих категорија): 500 €, и сет албума из серије "Боје православља"
1. награда у категорији: 150 € + диплома
2. награда у категорији: 100 € + диплома
3. награда у категорији: 50 € + диплома
Почасно признање: диплома (о броју почасних признања одлучиће жири)

Специјалне награде
Додатне награде које дају наши партнери.
Најбољи млади фотографи: за фотографе млађе од 21 године.
Награде за чланове Orthphoto: : (3 награде за прва три учесника са највише добијених гласова) и сет албума „Боје православља“ (доступно само за оне учеснике који су се пријавили путем веб странице).

Имена добитника биће објављена током церемоније доделе награда у августу и на веб-страници конкурса.
Све новчане награде биће уручене путем банковних трансфера. Победници ће бити одговорни за пријављивање свих добитака у пореске сврхе.
* Структура награда ће још бити утврђена. Коначна структура биће објављена 15. јуна 2021.

Како учествовати

На конкурсу ће бити прихваћене фотографије пристигле од 2. маја до 8. јула 2021