Правила

Правила на „OrthPhoto Awards“
Международен фотоконкурс.

1. Цели Конкурсът е организиран, за да представи разнообразието и красотата на Православието. Чрез този конкурс, който ще завърши с печатен албум и изложба, ние имаме за цел да представим живота на Православната църква пред по-широка публика.
Осъществяването на този конкурс ще послужи за Божия слава и ще укрепи и доразвие братските отношения между всички Православни църкви. Той ще увеличи познанието за Православието като цяло, както и живота и работата на Православната църква.

2. Организатори „OrthPhoto Awards“ е проект на Orthnet, собственикът на OrthPhoto.net.

3. Партньори Партньори са църковни организации, които съдействат за организацията и популяризирането на конкурса, и които спонсорират награди за печелившите снимки. Партньорската организация ще се възползва от публикуването на тяхното лого в промоционални материали и на уебсайта. Партньорите ще получат право да използват подадените на конкурса материали с нетърговска цел.

4. Спонсори Спонсори са тези лица, организации или институции, които спонсорират наградите за конкурса. Спонсорите ще се възползват от публикуването на тяхното лого в рекламни материали и на уебсайта.

5. Срок Конкурсът започва на 2 май 2021 г. и завършва на 8 юли 2021. Организаторите си запазват правото, ако сметнат за уместно, да удължат продължителността на състезанието.

6. Правила за участие 6.1 Конкурсът е отворен за всички професионални и любители фотографи от цял свят. Участието в състезанието е безплатно.
6.2 Ще се приемат само изображения, представящи места за поклонение, принадлежащи на взаимно признати канонични Източноправославни църкви.
6.3 Снимките, които е вероятно да представят, създадат или развият напрежение, ще бъдат автоматично отхвърлени от организаторите на фото конкурса.
6.4 Участниците могат да изпратят максимум 3 снимки във всяка категория и от 5 до 10 снимки в една поредица (серия) в категорията „Истории“.
6.5 Качеството и размерът на снимката трябва да бъдат: не по-малки от 3000 пиксела по ширина или по височина (най-добре е да изпратите оригиналния файл). Максималният размер на снимковия файл не трябва да надвишава 20Mb.
6.6 Снимките трябва да бъдат изпратени във формат jpeg, png или tiff. Стандартното цветово пространство за процеса на оценяване е sRGB.
6.7 Изображенията трябва да се подават с най-високо качество по отношение на размера на файла, дълбочината на бита и разделителната способност.
6.8 Снимките трябва да бъдат изпратени заедно с формуляра за участие и да включват заглавие на снимката, данни за автора (име, адрес и телефонен номер) и годината, когато е направена снимката. Формулярът за участие е достъпен за изтегляне на страницата на конкурса: www.awards.orthphoto.net
6.9 На участниците е разрешено да използват техники за постпродукция, като кроп (изрязване) или използване на филтри или пресети, за подобряване качеството на снимките.
6.10 Ако участник изпрати повече снимки от допустимият лимит, ще бъдат приети за участие само последно качените заявки.
6.11 Участниците под 18-годишна възраст изискват разрешението на родител или настойник. С изпращането на снимки за разглеждане, потребителят потвърждава, че е получил разрешението на родител или законен настойник.
6.12 С участието си в този конкурс участниците приемат всички публикувани правила и се съгласяват с тях.
6.13 Участниците в конкурса, дават разрешение за предоставяне на личните си данни на Организаторите за целите на конкурса. Orthnet спазва стриктно всички закони, касаещи сигурността на личните данни.

Има два начина за изпращане на снимки за конкурса: 1. Чрез качване на сайта на OrthPhoto; 2. Чрез изпращане на снимки по имейл на awards@orthphoto.net
При изпращане по имейл, моля, изпратете и следните формуляри за участие: единични снимки, истории. . Ако вашата заявка е по-голяма от 20MB, моля, използвайте система за прехвърляне на файлове като wetransfer, google drive, dropbox и т.н.
За да изпратите снимки през уебсайта OrthPhoto, ще трябва да влезете в профила си на сайта www.orthphoto.net и да ги качите там, или да изберете някоя от вече качените от вас, като използвате специалната форма под всяка снимка.

7. Категории Приемаме снимки в следните категории:
Места (архитектура, манастири, църкви, гробища, пейзаж и др.).
Хора (свещеническо ръкоположение, портрет и т.н.).
Репортаж (журналистика, църковни събития, поклонения, празници, улични снимки и др.).
Детайли (икони, стенописи, мозайки, кръстове, гробници и др.).

Специални категории (само в това издание на конкурса):
От архива (снимки, направени преди 2000 година).
Ковид (Covid) (влияние на пандемията върху църковния живот).
Истории (между 5 и 10 снимки в една поредица / серия).

8. Авторски права 8.1 Участникът трябва да притежава и да потвърди, че притежава всички права върху изпратената (ите) снимка (и); тези, които нарушават авторските права или лиценза на друго лице, нямат право да участват в конкурса. Снимките не трябва да съдържат никакво нарушаващо правата, заплашително, фалшиво, заблуждаващо, обидно, тормозно, клеветническо, вулгарно, нецензурно, скандално или подстрекаващо съдържание.
8.2 Участието в конкурса не прехвърля правото на собственост върху изпратените изображения. Участието чрез изпращане на снимка автоматично дава лиценз на организатора и партньорите, както е предвидено тук. С участието си в конкурса, участниците предоставят на организаторите (OrthPhoto.net) правото да публикуват техните снимки в публикациите на организаторите, включително албуми, календари, фотопредавания и изложби.
200 снимки ще бъдат избрани за юбилейния албум "Цветовете на Православната църква", който ще бъде публикуван от издателския отдел на Православната църква в Полша. Авторите, чиито снимки са избрани за включване в албума, ще получат безплатно копие.
8.3 Всяко друго използване на снимките изисква разрешение от участниците.

9. Жури и процес на оценяване 9.1 Журито на конкурса е международно и се състои от 21 души от всички континенти.
9.2 Победителите ще бъдат избрани по време на дигитална среща на журито и ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаването, която ще бъде излъчена онлайн в интернет мрежата.
9.3 Решенията на съдиите за състезанието са окончателни.

10. Наградите на конкурса * Следните награди са предвидени в този конкурс:
Голяма награда (избрана от всички категории): 500 ЕВРО и комплект от албумите от поредицата "Цветовете на православието".
1-ва награда в категория: 150 EURO + диплома
2-ра награда в категория: 100 EURO + диплома
3-та награда в категория: 50 EURO + диплома
Почетна награда: Диплома (броят на почетните награди е решение на журито).

Специални награди
Допълнителни награди, предлагани от нашите партньори.
Най-добър млад фотограф награда за фотографи под 21 години.
Награди за членове на Orthphoto: (3 награди за тримата най-активни участници в гласуването) Комплект от албуми „Цветовете на Православието“ (Достъпно само за онези състезатели, подали заявки чрез уебсайта).

Наградите ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаването през август и на уебсайта на състезанието.
Всички парични награди ще бъдат издадени като банкови преводи. Победителите ще носят отговорност за отчитането на всички печалби за данъчни цели. *Структурата на наградата все още се определя. Окончателната структура ще бъде публикувана на 15 юни 2021 г.

Как да участвате

Участието в състезанието е безплатно. Конкурсът започва на 2 май 2021 г. и завършва на 8 юли 2021.